Zdrowe cukry i słodziki

Czy istnieje w ogóle zdrowy cukier?

Cukier już jest kompletnie passe

W zasadzie stało się coś czego byśmy nie podejrzewali nigdy – coraz więcej osób rezygnuje z używania cukru. Cukier po prostu staje się niemodny. Ludzie obecnie starają się zdrowo żyć, a cukier w ogóle się w to nie wpasowuje. Szukamy alternatyw. Interesuje nas zdrowy cukier. Jednak czy oby tak w ogóle istnieje? Zaraz się przekonamy.

Alternatywa zdrowego cukru – miód

Gdy poszukujemy zdrowego cukru to na pewno natkniemy się na miód. Szczególnie zimą jest świetnym wyborem. Gdy podgrzejemy go do mniej więcej czterdziestu stopni, to musimy się liczyć z tym, że utraci wszelkie swoje właściwości. Jest to zlepek glukozy oraz fruktozy. Zatem miód jest zdrowym cukrem, ale tylko gdy spożywamy go w niewielkich ilościach oraz pod warunkiem, że występuje w temperaturze pokojowej. Gdy zbyt dużo go używamy, to musimy się liczyć z możliwością wystąpienia nadwagi, uzależnienia, otyłości czy też złego samopoczucia.

Kolejna alternatywa – syrop daktylowy

Daktylowy oraz słodki posmak to cechy charakterystyczne dla kolejnej alternatywy dla zdrowego cukru, a więc dla syropu daktylowego. Jeśli ktoś nam mówi, że są to po prostu daktyle to powinniśmy mieć na uwadze, że nie jest to prawda. Jest to cukier w płynnej formie właśnie z daktyli. Na nasz mózg działa identycznie jak cukier. W związku z tym nie wolno nam cukru białego nim zastępować jeden do jednego. Jednak w małych ilościach jak najbardziej jest to zdrowy cukier. Możemy się zatem nim posiłkować.

Syrop klonowy – kolejna propozycja

Syrop klonowy występuje pod postacią płynnym oraz gęstym. Kolorem bardzo przypomina miód. Jest złocisty. W sklepach możemy się natknąć na syropy dużo jaśniejsze oraz ciemne. Im ciemniejsza jest barwa, tym doszło do karmelizacji cukru. O wiele cenniejsze są syropy jasne. Mają smak delikatny. Wiele osób jednak woli ciemne klonowe syropy. Jest to jednak sprawa gustu. Syrop klonowy może być wykorzystywany do pancakes czy też do naleśników. Jest to także świetna polewa do gofrów czy też do tostów francuskich. Syrop klonowy ma to do siebie, że rozpuszcza się genialnie w wodzie. Można słodzić nim ciepłe napoje, drinki oraz koktajle. Klonowe syropy lepiej się sprawdzają jako marynata do mięs. Warto także zastosować je do wypieków rozmaitych.

Podsumowanie zdrowych cukrów

Zdrowy cukier to zatem syrop klonowy, miód oraz syrop daktylowy. Pomimo tego, że są to zdrowe cukry, to stosować je musimy z dużym umiarem. Ich nadmiar może doprowadzać do konsekwencji poważnych. Powinniśmy to mieć na uwadze, ponieważ czasem nieświadomie możemy doprowadzić do utraty zdrowia.

 

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *